Dance Uncategorised

3 plesa koja bi svako trebalo da zna

Trenutno najpopularniji plesovi u svetu su Zumba i Salsa. Verovatno svako zna bar nekog ko ide na neki od ta dva kursa plesa. Postoji puno plesova koji trenutno postoje tako što su se stvarali kroz vreme jedan po jedan, i postajali hitovi. Nakon nekog vremena, ljudima bi dosadio taj ples koji je trenutno aktuelan, i prelazili bi na nešto novo. Recimo, bila je popularna Samba, pa Mambo… Na red su trenutno došli Salsa i Zumba, kao najdominantniji plesovi po plesnim klubovima. Argentinski tango već duže vreme predstavlja nešto „egzotično“ i „erotično“, i ljude privlači da uče taj ples. Odlika upravo Salse i Argentinskog tanga jeste to što traju kroz vreme, dok je Zumba samo prolazni ples- igraće se još nekoliko godina, i postaće dosadna, iz prostog razloga što se igra pojedinačno, a ne u paru. Možda će postati vrsta aerobika, ali neće opstati kao ples. Bar je to moje mišljenje.

U ovom članku ću da vam predstavim koja su to tri plesa koja bi trebalo svaki muškarac i devojka da znaju. Kola ću da izostavim. Pretpostavljam da to znate, to može majka da vas nauči u kući za par minuta, trebaće vam za svadbe.

Zašto treba znati ove plesove?

Predstaviću vam jedan ples koji se igra uz 90% brzih i veselih ritmova, jedan ples koji se igra uz 90% laganih i romantičnih ritmova, i jedan koji je aktuelan već neko vreme, a biće i još toliko vremena aktuelan. Tako da ćete uz znanje ova tri plesa biti u mogućnosti gde god da se nalazite (na nekoj žurci, rođendanu, svadbi, u gradu), moći da zaigrate i ne pogrešite koji ples treba da se igra. Uz sve to, oduševićete narod oko sebe.

 

Prvi ples: Disco hustle

Disco dance iz filma Groznica subotnje večeri
Disco dance iz filma Groznica subotnje večeri

Igra se uz brži ritam. Postoji dosta naše muzike uz koju može da se igra disco hustle (koje trenutno ne mogu da se setim), a što se tiče strane muzike, evo jedne kompilacije, da čujete kakav je ritam:

Kada kažem disco, ne mislim na ovo što se trenutno igra na takmičenjima „nc nc nc“ igranje, kao na sledećem snimku:
http://www.youtube.com/watch?v=izAvTMuRLjU

Pre liči na ono što je Travolta radio u Groznici subotnje večeri, ali nije baš tako retro (sa sve rukom iznad glave). Ovakav disco hustle je nešto što nije baš nastalo pre par godina, ali se i sada koristi. Niko vas neće gledati kao Travoltu dok igrate, već ćete jednostavno pokazati da znate da igrate uz takav ritam.

Evo ga jedan klip koji pokazuje kako se igra osnova disco hustle-a:

http://www.youtube.com/watch?v=F_Gp1acLwiU

 

Drugi ples: Foxtrot

Foxtrot, old style
Foxtrot, old style

Konzervativan ples, uz lagani ritam. Uz većinu pesama uz koje ste do sada igrali stiskavac, možete da igrate ovaj ples. Naravno, ovaj ples možete i sa nekim prijateljem/prijateljicom ili roditeljem da plešete, samo nećete biti toliko blizu jedno drugom, već će biti konzervativnije nego kada plešete sa dečkom/curom.

Otprilike, ideja plesa je: opušteni ste, pričate sa nekom osobom suprotnog pola, ali ne stojite, već plešete u ritmu muzike.

Kako se igra:

Kako je nekada izgledao:

http://www.youtube.com/watch?v=tyOWM6S1ITA

E sad, sve ovo što ste videli ne morate tako i da primenite. Foxtrot je u realnosti veoma opušteniji nego na ovim snimcima. Niste ni na kakvom takmičenju, već plešete sa dinamičnošću koja vama odgovara.

 

Treći ples: Salsa

Salsa
Salsa

Ples koji je svima poznat, i koji se trenutno najviše igra u Srbiji. Plesni klubovi organizuju često plesne večeri u dosta gradova Srbije, čak su otvoreni i neki salsa barovi, gde se igra samo taj ples.

Kako se igra salsa:

Evo još jednog klipa gde možete videti kako izgleda jedna obična salsa žurka, kako u svetu, tako i kod nas:

Izabrao sam ovaj ples, jer je aktuelan već neko vreme. Šta će vam neki ples koji se igrao pre 50 godina, pa da vas gledaju kao da ste s Marsa pali… Uistinu, foxtrot se igrao i pre 50, i 100 godina, ali se igra i danas, i zato je veoma bitan- neće tako lako ni proći. Dok je laganih ritmova, biće i foxtrota. Dokle god je malo bržih ritmova, biće i disco hustle-a. Salsa je drugačija, ples sa posebnim stilom, koji trenutno dominira. Otud ova lista od tri plesa.

Argentinski tango nisam stavio u listu jer je za njega potrebno malo više vremena da bi se naučio,a i ne vredi vam ništa ukoliko vaš plesni partner ne zna da ga igra. Dok, ova tri plesa su toliko lagana za učenje, da ne samo da ćete ih vi brzo naučiti, već možete naučiti partnera za jedno veče kako da se snađe na plesnom podijumu, ukoliko ih vi znate. Zato je lepše da muškarci savladaju ove plesove, jer su oni ti koji vode.

Savet

Preporučujem da odete u bilo koji plesni klub, i tražite od njih da vas nauče ova tri plesa. Nekome će trebati mesec dana, nekome dva, možda 3. Ako želite da znate da se snađete na plesnim večerima, mislim da vam više nije potrebno. Naravno, što bolje znate da plešete, lakše ćete se snalaziti. Uživajte.

Znaš engleski? Prijavi se da besplatno primaš plesne video lekcije na mejl


You may also like...

1 Comment

  1. Robi Sz says:

    Odličan izbor plesova, kao dugogodišnji plesni učitelj i plesač se potpuno slažem da su prva dva plesa postala bezvremenska i da njima može da se pokrije u proseku 90-95% muzike koja obično svira na (nespecijalizovanim) zabavama, i da je salsa ples koji je aktuelan već više godina i ne pokazuje još znakove starenja, pa ga vredi naučiti. Ipak bih dodao da meni fali još jedan ples sa ove liste – ples koji se procentualno mnogo ređe igra, ali bez kojeg retko prođe neka svečana prilika. Neki već sigurno pogađaju: to je valcer. Eto, uz tu malu nadopunu ću da ponovim: odličan tekst, svaka čast 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*