SEO

10 koraka do pojavljivanja sajta na Guglu

Neki web dizajneri/developeri kada registruju neki domen, odmah krenu sa kačenjem sadržaja na sajt. Ali pre toga, potrebno je odraditi par sitnica, koje će malo ubrzati posetu na vaš sajt, a to je „crawling“ i „indexing“. Ova dva pojma sam ostavio na engleskom, jer ne znam ni sam kako da ih prevedem. Ali ću vam objasniti za šta koji služi.

 

 • Indeksiranje je u suštini ubacivanje vašeg sajta u Guglovu bazu. Kada kupite neki domen, Gugl ne može to odmah znati, već mu treba vremena da naiđe na taj sajt na internetu. Zato mu mi pomažemo tako što nećemo njega čekati, nego ćemo mu sami prijaviti sajt.
 • Crawlovanje je proces kojim Gugl otkriva i apdejtuje vaš sadržaj na već postojeći indeks vašeg sajta koji je stvorio u svojoj bazi.

Koliko je potrebno Guglu da crawluje i indeksira sajt?

Nema tačnog vremena koje je potrebno Guglu da indeksira vaš sajt, nego to vreme može da varira. Potrebno vreme može da varira u odnosu na sledeće faktore:

Popularnost na sajtu (Da li ima koji link ka njemu)

Da li je sajt „primeran“ (Da li server odgovara kako treba i šta je sadržaj sajta)

Struktura sajta (Kako su strane povezane)

Neko kaže da je potrebno 3h da bi Google ubacio vaš web sajt u bazu, neki kažu od 4 dana do 4 nedelje. A u nekim slučajevima, može trajati i duže. Nisam vam puno rekao? J Ono što mogu da vam garantujem jeste da ako sledite sledeće korake, sigurno ćete za manje od 4 dana biti na Guglu. Pogledajte šta možete uraditi da vas Gugl pre „otkrije“.

 

Šta uraditi nakon registracije domena?

 

GSiteCrawler
GSiteCrawler

1. Optimizacija sajta za indeksiranje

U ovom koraku proverite kako server šalje „response“ (odgovore), tj. da li je sve na sajtu optimizovano tako da Gugl hoće da ga ubaci u svoju bazu sajtova.
Idite na sajt GSiteCrawler i u textbox upišite URL vašeg sajta. „Check Server response codes” dugme bi trebalo da izbaci neko od sledećih rezultata. Za svaki ću objasniti šta koji znači.

 • 200 OK – To znači da je vaš server bio u stanju da vrati sadržaj za URL koji ste vi upisali.
 • 301 Moved Permanently – URL koji ste zahtevali je trajno premešten, i svi dalji upiti bi trebali biti usmereni ka novoj lokaciji. Ako stara stranica nije više validna a vi imate novu umesto nje, trebalo bi da koristite 301-preusmeravanje kad god je to moguće. Pretraživači će onda zameniti stari URL sa novim i prebaciti bilo koju vrednost URL-a ka novoj.
 • 302 Found – Server je našao privremeno preusmeravanje. Pošto je ovo privremeno, ovaj URL treba koristiti ponovo za sledeći put (a ne novi URL).
 • 304 Not Modified – Ne bi trebalo da vidite ovo ovde – ovo samo vraća 304 kada klijent pošalje upit za noviju verziju URL-a.
 • 307 Temporary Redirect – Ovo je slično kao 302 preusmeravanje, preusmeravanje je privremeno i postojeći URL bi trebalo nastaviti koristiti.
 • 400 Bad Request – Server nije razumeo šta ste tražili.
 • 401 Unauthorized – Server ne želi da vam da pristup ovom sadržaju bez autentifikacije.
 • 403 Forbidden – Server ne želi da vam pomogne. Autentifikacije neće pomoći u ovom slučaju.
 • 404 Not Found – Fajl koji ste tražili nije pronađen. Pretraživačima treba 404 da bi znali koji URL je validan a koji nije. Da bi zadržali bilo koju vrednost starog URL-a i 301-preusmerite odatle ka novom URL-u (pretpostavljajući da imate novi).
 • 410 Gone – URL adresa koju ste tražili nije tu. Slično kao 404.
 • 500 Internal Server Error – Vaš server se topi – nešto nije u redu, ne odgovara na vaše zahteve kako treba. Kontaktirajte vašeg sistem administratora ili webhosta!
 • 501 Not Implemented – Nije implementirano.

Trebalo bi da ste skapirali suštinu. Ako niste, slobodno mi se javite. Uglavnom, trebalo bi da vam pokaže samo Result code: 200 (OK / OK). Evo pogledajte kako je izbacilo meni za blog:

 

GSiteCrawler
GSiteCrawler

 

Sadržaj
Sadržaj

2. Potreban je sadržaj

Ovo znači da treba da imate na vašem sajtu sadržaj koji botovi (računari) mogu „videti” i razumeti, što znači tekst. Ako koristite samo slike, po neki fleš ili učitavate sadržaj preko JavaScripta, onda ste već naišli na probleme. Zapamtite- botovi vole da čitaju , zato osigurajte tekst za njih. Naravno da treba imati i slike, tekstovi bi možda bili i dosadni bez njih, ali je tekst bitniji za Gugl. Povrh svega, i te slike opisujete tekstom.

 

 

Linkovi
Linkovi

3. Koristite „normalne” linkove

Normalni linkovi su na primer Neki link tekst. Korišćenje JavaScript događaja (bez href vrednosti (no href value) umesto toga korišćenje on.click ili korišćenje select list elements sa on.click funkcijama, itd) može izazvati nepraćenje botova. Takođe, obratite pažnju da nemate linkove koji ne vode nikuda. Svaki link mora da ima svoju stranu na koju treba da vodi.

 

 

Google Add URL
Google Add URL

4. Dodajte sajt Guglu

Verifikovati nije isto što i „dodati” , tj. submitovati sajt. Da biste dodali vaš sajt, koristite sledeći link:

 

 

 

Backlinkovi
Backlinkovi

5. Budite otkriveni

Ako je ikako moguće, imajte nekoliko linkova sa drugih sajtova ka vašem sajtu. Ti sajtovi bi trebalo da budu srodni vašoj temi koju obrađujete na sajtu, ali da su kvalitetni, popularni i pouzdani. Kada ukucate neki izraz da tražite na Guglu, Gugl se trudi da izbaci rezultate za koje smatra da su najbolji za vas. To određuje preko nekih 200 faktora, od kojih je jedan PageRank. PageRank je mera važnosti nekog sajta, koju određuje broj i kvalitet linkova koji vode ka vašem sajtu. Znači, što više linkova na drugim sajtovima koji vode na vaš sajt su dobrodošli. Ali, nije vam isto da li su ti linkovi sa sajta B92, ili bloga vaše majke, jer pretpostavimo da sajt B92 ima bolji PageRank od vaše majke. Postavljanje linkova na druge sajtove ka vašem sajtu se zove linkbilding, i tome ću posvetiti poseban post, jer je to mnogo bitna stvar za SEO.

 

 

Google Webmaster Tools
Google Webmaster Tools

6. Verifikujte vaš sajt

Registrujte se na Google Webmaster Tools . Ovo nije isto što i dodavanje vašeg URL-a. Ovo može i da ne poveća šanse da ćete brže biti indeksirani. Ovo može pomoći pri otkrivanju/lociranju/razumevanju problema kad/ako se pojave, i lakše snalaženje Gugla kroz vašu stranu. Ali ne može da škodi, tako da je svakako preporučljivo. Samo idete na Add a site. Kada dodate sajt, ostanite na GWT-u, trebaće nam opet.

 

 

 

Xml-Sitemap
Xml-Sitemap

7. Dodajte vaš Sitemap

Ako nemate Sitemap, imate na netu raznih besplatnih Sitemap generatora, kao što je Xml-Sitemaps . Ukucate URL, podesite koliko često otprilike planirate da kačite sadržaj na vaš sajt, i kliknete Start dugme. Kada sajt izgeneriše Sitemap za vas, skinete nekompresovanu verziju Sitemapa, uploadujete fajl na vaš root folder na serveru gde vam se nalazi sajt, odmah pored index.html fajla, odete na Google Webmaster Tools, otvorite Dashboard za već dodati sajt, idete na Site configuration, Sitemaps, pa Submit a Sitemap, i ukucate URL do vašeg Sitemapa. Znači za moj blog URL je www.miloslekovic.com/sitemap.xml . Ukoliko vidite da sve radi kako treba, tj da vam je otvorio neki xml dokument, to vam je dovoljan znak da je sve u redu. Ako ste primetili da mom Sitemapu nešto fali, slobodno mi javite. 🙂

 

 

Robots.txt
Robots.txt

8. Dodajte i robots.txt

Na Google Webmaster Tools-u idite na Crawler access, pa Generate robots.txt , skinete fajl, i takođe ga uploadujete na root folder na serveru. Robots.txt fajl definiše šta sve na vašem sajtu će Gugl da „dohvati”. Tako da, ako vi definišete u robots.txt da pristupi celom sajtu, robots će vam izgledati prilično prazan, tj imaće jednu zvezdicu i reč Allow. Sve ostalo što piše u fajlu je definisano kao nešto čemu Gugl ne bi trebao da pristupa, tj crawluje. Ukoliko niste sigurni da li ćete sve uraditi kako treba, nemojte to raditi, da ne zablokirate neki sadržaj na sajtu od Gugla, pa ste napravili veću štetu nego korist.

 

 

Gmail
Gmail

9. Koristite Google

Naravno, potrebno je da imate Gmail nalog, koji vam je ulaz u sve Guglove alate, pa samim tim i Google Analytics  . Preko ovog Guglovog servisa možete pratiti i analizirati posećenost na vašem sajtu, samo je potrebno da ga prijavite. Još jedan servis Feedburner je dobar za praćenje drugih ljudi preko RSS-a. Idite na www.feedburner.com , i sajt će vas preusmeriti na logovanje preko vašeg Gmail naloga, gde je takođe potrebno da dodate vaš sajt, pa će vam oni napraviti poseban URL za vaš RSS, preko kojeg vas drugi mogu pratiti. Ukratko, ako vi niste prijtelj sa Guglom, nije ni Gugl prijatelj sa vama. Tako da je svakako preporučljivo da koristite što više Guglovih servisa, jer vam svaki može koristiti.

 

 

Bing
Bing

10. Bing

Nije toliko bitno dodati sajt Bingu kao što jeste Guglu, ali kad već radite početnu optimizaciju sajta, ne škodi i to da uradite. Na strani Bing Webmaster Tools-a   ulogujete se preko vašeg LiveID-a, i dodate vašu stranu Bing pretraživaču.

 

 

 

Kada ovo sve odradite, postaće vam rutina nakon kupovine domena da sredite sve ove stvari za vaš sajt. Proverite na Guglu kucanjem celog domena vašeg sajta, na primer “www.miloslekovic.com”, pa kad vidite da ste se pojavili na Guglu, vi napišite u komentaru, da vidimo koliko je Guglu trebalo nakon svega ovoga. 🙂 Naravno, ne očekujte da ćete odmah biti na prvoj strani, za to je potrebna malo veća optimizacija, ali ovo će vam pomoći da vas Guglu pre uoči.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*