Development

EdIT Letnja škola programiranja EdIT11–za Zdrav uspeh!

EdIT Letnja škola programiranja IT Solutions and ServicesU julu 2011. godine održava se letnja škola programiranja u Srbiji, i ja, kao bivši polaznik te škole bih napisao par reči o njoj. Bio sam polaznik 2009. godine, u Kragujevcu, i ova letnja škola mi je dosta pomogla u ličnom usavršavanju: stekao sam dosta novih iskustava; dosta toga novog sam naučio, što nigde drugde ne bih imao prilike da naučim; upoznao sam ljude koje interesuju iste stvari kao mene, i koji hoće da se bave istom stvari kao ja; otišao sam nakon toga na dvomesečnu praksu u ComTrade, i dobio jednu ponudu za posao. Sve u svemu, puno sam bogatiji po znanju i iskustvu nego pre letnje škole. Zato ću vam predstaviti EdIT- stepenik na lestvici usavršavanja jednog budućeg IT profesionalca.

Šta je Edit?

Edit je letnja škola programiranja u organizaciji ComTrade-a, koja će vam otvoriti vrata za mnoge mogućnosti. Ukoliko želite da se bavite programiranjem ili testiranjem, ovo je definitivno odličan prvi korak ka nalaženju posla. Na ovoj letnjoj školi za dve nedelje naučite i doživite kako izgleda rad u nekoj firmi, kako funkcioniše razvoj softvera, šta je višeslojna aplikacija, kako raditi u timu, i upoznaćete se sa više novih tehnologija, koje ćete koristiti pri svom radu. Ukratko, postavi se zadatak pred vas, koji je u ovom slučaju „Sistem za podršku primarnom zdravstvu“ (Reč je o sistemu koji pacijentima, kao krajnjim korisnicima sa jedne strane, pruža mogućnost da putem web formi i online pristupa, izvrše zakazivanje poseta odabranom lekaru, kao i da doktori i administratori sistema iste te zahteve prihvate i daju odgovore, pretvarajući tako zahteve u termine, sa tačno određenim datumima i specifikama), slušate predavanja iz raznih oblasti programiranja, tehnologija i razvoja softvera, i pokušate da primenite to znanje u realnom okruženju. Kada kažem realno okruženje, mislim na atmosferu koja je napravljena kao da ste već zaposleni. Podeljeni ste u timove, izabran je tim lider, kuckate kod za zdravtstvo i sarađujete.

 

 

Moj tim na EdIT-u 2009
Moj tim na EdIT-u 2009

Šta ću sve naučiti na EdITu?

Kao prvo, tamo nećete naučiti da programirate. Ako ništa ne znate, ne verujem da ćete nešto više programiranja znati nakon letnje škole, jer je dve nedelje premalo da se nauči tako nešto. Tako da je ovo letnja škola na koju se prijavljuju oni koji imaju neke osnove iz OOP-a (Objektno Orijentisanog Programiranja), i koji će razumeti predavanja. Ove godine se radi .NET, tako da preporučujem da uzmete da vežbate malo programiranje pre letnje škole, kako biste mogli da učestvujete, inače vam može biti naporno i teško. Dovoljno je osnove da znate, niko od vas ne traži tamo da znate sve.

Kao drugo, naučićete dosta o novim tehnologijama koje se koriste svakodnevno u radu u firmi, kao što je SVN (alat za deljenje i praćenje informacija o projektu, kodu i napretku), kao i o novim tehnologijama koje ćete koristiti specifično za ovaj vaš projekat, kao što su ASP.NET MVC 3.0 (proguglajte malo na netu, pa ćete videti od kad je ta tehnologija!), WCF, .NET 4.0, i na kraju, o tehnologijama koje se koriste pri testiranju aplikacije, kao što su Selenium i SoapUI.

Kao treće, naučićete kako se razvija softver, od ideje do realizacije. Ceo tok razvoja softvera ćete odraditi za te dve nedelje, u timovima, uz pomoć demonstratora.

Kao četvrto, upoznaćete ljude iz vaše struke, dobro se družiti, i ostvariti dobre kontakte.

 

 

Team building u pivnici "Spy Nest"
Team building u pivnici "Spy Nest"

Pomoć pri zapošljavanju

Nemojte odmah očekivati da će se grabiti oko vas firme da vas zaposle, ukoliko ste se vi na toj letnjoj školi samo pojavili. Ovo vam može biti prekretnica u traženju posla, kao što je bila mnogim polaznicima (ja sam dobio jednu ponudu, ali sam ipak nastavio studiranje) ako želite da se bavite programiranjem ili testiranjem u budućnosti, i pokažete da ste stvarno zainteresovani za to. Ako želite ipak da nastavite studije, pa kasnije da tražite posao, opet će vam pomoći, kao stavka u CV-u koja će vas razlikovati od ostalih kandidata. Kada bi zanemarili CV i ponude za posao, opet biste bili u plusu, jer biste doživeli iskustvo koje ne možete nigde drugo da doživite sem u samoj firmi ComTrade kao zaposleni. ComTrade pruža mogućnost i prakse od 2 meseca, koja je takođe usputna stanica ka uspehu.

Da li da se prijavim?

Ako imate osnove iz objektno-orijentisanog programiranja, a znate i da iskucate po neki kod u .NET-u, nećete imati problema da se snađete tamo. Doživećete iskustvo programerskog posla u firmi, koje ne možete doživeti na fakultetu. A možda će vas i posao čekati nakon te dve nedelje. Moj savet je da uzmete malo da obnovite osnove programiranja, i da se prijavite. Idealno mesto da budete primećeni.

Na sledećem linku se nalaze sve potrebne informacije. Kliknite na sliku:

 

 

EdIT11 Letnja škola programiranja
EdIT11 Letnja škola programiranja

Srećno!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*