Books Život u doba korone

5 načina da smanjite anksioznost u doba korone

Pročitao sam knjigu “Oslobođeni anskioznosti” od mr Suzane Sjeničić, u kojoj sam pročitao fantastične savete kako smanjiti anksioznost, i u ovom blogpostu bih se osvrnuo na 5 stvari koje možete odmah uraditi da pomognete sebi i smanjite tenzije u glavi i u kući, dok traje karantin.

Pre nego što krenem, da kažem da nisam stručno lice za anksioznost. Nisam ni psiholog ni psihijatar, već ovde iznosim samo svoje mišljenje i iskustvo, šta je pomoglo meni ili ljudima koje ja poznajem. Sve stvari koje ću navesti ovde se spominju u knjizi “Oslobođeni anskioznosti”. U knjizi se opisuje mnogo načina, a ja izdvajam samo neke za koje mislim da su meni posebno bile bitne i koje mi trenutno pomažu.

1) Kućni ljubimci

Opšte je poznato da kućni ljubimci pozitivno utiču na naše psihofizičko stanje. Imam utisak da moj mops Leo može da nanjuši kad sam anksiozan i neraspoložen i sam prilazi da se češka i time pristaje da zajedno sa mnom podeli stres, čime ga i umanjuje.

U vreme policijskog časa jedine osobe kojima je dozvoljeno da izlaze, sem onih koji imaju dozvole za posao, su vlasnici kućnih ljubimaca. Zato, preporučujem da udomite neko kuče ili mače. Možete otići do azila i naći neko kome treba dom, a vama će mnogo koristiti. Pozitivno će uticati na vašu psihu i smirivati vas, i imaćete više šansi da prošetate u toku dana, što će takođe pozitivno uticati na vaše zdravlje.

2) Aplikacija Calm

Aplikacija Calm je mobilna aplikacija koja ima mnogo različith treninga za postizanje raznih vrsta ciljeva. Možda imate problem da zaspite, ili da se dobro odmorite dok spavate. Možda ste samo anksiozni, želite da naučite da meditirate, slabo se koncentrišete na poslu ili imate neki drugi problem za koji bi vam smirenost i čist um pomogli, aplikacija Calm vam može pomoći.

Plaća se, i ja je lično nisam koristio, ali znam ljude koji jesu. Meditacija je pomogla mom dobrom drugu da se smiri, pa možda pomogne i vama.

3) Kreativa

U srednjoj školi i početkom fakulteta sam pisao pesme, i to me mnogo opuštalo. Najsmireniji i najskoncentrisaniji sam bivao dok pišem pesme. Nakon toga sam prestao i nisam pisao godinama. U ovoj godini sam nastavio i već napisao par desetina pesama (pogledaj na sajtu sekciju Poetry, ima par komada). Kada pišem, jednostavno se odlično osećam i mnogo mi znači da vidim rezultat svog rada.

Vama se možda ne pišu pesme, ali vam se možda crta, slika, svira, štrika, veze, pravi nešto. Samo vi znate koja aktivnost vas opušta, a koja vas tera da ispoljite svoju kreativnost. Koja god to aktivnost bila, predlažem da je upražnjavate u toku karantina, pomoći će vam.

Još jedna aktivnost koja me jako opušta je kuvanje. Kad sam u kuhinji i nešto spremam, potpuno se opustim i ne mislim ni na kakve druge obaveze, već samo na to što tad radim, i rezultat mogu da vidim vrlo brzo, a i da probam.

4) Čišćenje

Provodimo sada po ceo dan u svojim kućama. Čist i uredan prostor mnogo utiče na našu psihu i uvek je dobro izdvojiti neko vreme na dnevnom nivou čisteći naš prostor i više nego što se to radilo ranije. Do sada smo deo vremena provodili na poslu, u školi ili negde drugo, i bilo je bitno koliko je uređen i čist prostor u kome provodimo van kuće. Sada smo skoro 24h u kući. Uz celu situaciju sa virusom, kada se preporučuje higijena na visokom nivou, imate još jedan razlog da se higijeni radujete – osećaćete se bolje.

5) Oslobođeni anksioznosti

Poslednja stvar koju bih preporučio je sama knjiga “Oslobođeni anksioznosti“, koja je toliko lagana, da se čita u cugu. Sadrži mnogo saveta kako da pomognete sami sebi. Autorka knjige je psihoterapeut sa dugogodišnjim iskustvom lečenja anksioznosti. Knjiga je sada na popustu, požurite da je kupite. Sve su knjižare zatvorene, ali možete naručiti preko sajta i dostavljaju na kućnu adresu.

Želim vam sve najbolje u doba korone, da ostanete zdravi i psihički i fizički.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*