Rad od kuće Život u doba korone

Kako držati časove online

Postoji veliki broj poslova koji mogu da se rade preko Interneta, a koji sami biramo da radimo fizički prisutni klijentima. Neki od tih poslova su držanje časova jezika, matematike, hemije, crtanja i bilo kog drugog školskog predmeta. Ali ne samo to, već i psihoterapija, učenje dizajniranja, programiranja, sviranja gitare, flaute, pevanja, plesanja, joge, priprema za prijemne i završne ispite, sertifikate, kuvanje i mnogo drugih znanja i veština.

U vreme Korone, kada mnogo ljudi različith profesija ostaje bez posla, dobro je zapitati se na koji način je moguće zaraditi neki novac dok sedimo kući i čekamo da karantin prođe. Vreme izolacije može potrajati i niko ne može garantovati koliko, tako da je pametno naći neki način zarade preko Interneta koji bi vam počeo donositi neki prihod ili ga dopunio. Svakako bi vam i nakon Korone mogao donositi dodatan prihod kada se vratite vašem dosadašnjem poslu.

Predstaviću vam način na koji možete držati časove online na isti način kao što ste i do sada, istim đacima kojima ste i do sada ili čak novim, upravljati časovima i bolje nego što ste do sada i biti organizovaniji u svakom smislu.

Sve što vam treba su besplatni nalozi na Gmail-u i Zoom-u. Sve ostalo podrazumeva korišćenje Guglovih besplatnih alata. Objasniću vam korak po korak jedan od načina na koji možete da zakazujete i držite časove, pravite plan i materijal za učenje i upravljate vremenom i obavezama.

Kako će časovi izgledati sa ovim rešenjem?

Moći ćete da zakažete čas, o čijim detaljima bi vašem đaku stigao mejl sa linkom do video poziva. Dobićete podsetnik pre časa da vam čas počinje za 10 minuta. U toku poziva ćete moći da pokazujete svoj ekran šta vi radite, da vaš đak pokazuje ekran šta on/a radi, da se vidite i čujete naravno, dopisujete, i sve to besplatno. Uz sve to, moći ćete da pišete nešto što će on/a da vidi u realnom vremenu dok kucate, i obratno. Kao da sedite jedno pored drugog.

Za držanje časova online potreban nam je neki od alata za video pozive. Mi ćemo koristiti Zoom. Nudi besplatne neograničene video pozive 1 na 1, i pozive do 40 minuta trajanja na grupne pozive do 100 ljudi.

Podešavanje

Ako nemate Gmail nalog, evo tutorijala kako da ga napravite: Kako napraviti Gmail nalog. Ako imate, nastavite sa čitanjem.

Odemo na ovaj link -> https://zoom.us/signup i kliknete na Sign in with Google.

Otvoriće nam se popup u kom izaberemo svoj Gmail nalog sa kojim ćemo se registrovati:

I, otvorili ste besplatan nalog na Zoom-u! Otvoriće vam se strana koja izgleda otprilike ovako:

Sada, vraćamo se na svoj Gmail, koji će da vam izgleda otprilike ovako:

Na ovoj slici sam obeležio tri stvari. Vidite da su meniju sa desne strane stoje neke ikonice. Prva predstavlja kalendar, druga Keep (aplikacija za beleške, koristim je i na telefonu i na laptopu, tu zapisujem šta god mi padne na pamet, preporučujem da je koristite za samoorganizaciju, link je -> https://keep.google.com/u/0/ ), treća je za evidenciju taskova, a četvrta za dodavanje novih ikonica. To su sve besplatne Guglove aplikacije koje vi možete koristiti i koje čuvaju sve vaše izmene automatski.

Ako kliknem na kalendar, otvoriće se kalendar u tom delu strane, otprilike ovako:

Znači ovde već možete, unutar svog Gmail naloga, videti sve događaje koje imate u svom Gugl kalendaru. Klikom na ovu ikonicu obeleženu gore na slici, otvara vam se kalendar u posebnom tabu, i to izgleda ovako:

Na ovoj slici možete videti kalendar, u velikom planu raspored za nedelju, u levoj strani za ceo mesec, u donjem levom razne vrste kalendara koje možete videti u nedeljnom planu (ako želite naučiti malo više o prednostima korišćenja ovog alata, pogledajte ovaj članak), a na desnoj strani opet vidite meni sa ikonicama kao na Gmailu.

Ovako izgleda kada otvorite aplikaciju Taskovi iz desnog menija

Keep i Taskovi aplikacije su prilično jednostavne i sami ih možete isprobati. Savetujem da ih koristite prilikom nastave jer podatke koje unesete tamo ne možete izgubiti, uvek stoje na jednom mestu i dovoljno vam je samo loginovanje na Gmail da biste svemu pristupili. Ako ste do sada upisivali beleške i obaveze ručno u svesku, ili u neke word dokumente na sve strane, Keep i Taskovi će vam olakšati samim tim što ćete sve imate na jednom mestu.

Sem ove dve aplikacije, samim kreiranjem Gmail naloga, sada imate i besplatan pristup Google Docs aplikaciji. Idite na link https://docs.google.com/ . Tu ćete videti sva dokumenta koja ćete kreirati u budućnosti. Možete čak i postaviti svoja word dokumenta koja imate na računaru i da nastavite da ih koristite online, sa automatskim čuvanjem. Opet, centralizacija će vam pomoći oko organizacije. Na vrhu strane videćete šablone dokumenata koje možete da kreirate:

Šabloni dokumenta: Prazan dokument, Plan lekcije, Brošura, Predlog projekta, Rezime, Pismo

Kada otvorite šablon “Plan lekcije”, videćete lepo stilizovan dokument koji vam može poslužiti za pisanje materijala za učenje. Takođe, šablon “Rezime” vam može pomoći kod pravljenja CV-a, a “Predlog projekta” takođe za edukativni materijal.

Ta tri alata: Google Docs (dokumenti), Keep (beleške) i Taskovi su već jedno organizaciono poboljšanje za one koji to do sada nisu koristili.

Da rezimiram: što se tiče organizacije, to je sve od alata koje predlažem. Ostao je samo još Zoom, koji ćemo koristiti i za video pozive, i za organizaciju i komunikaciju. Za njega smo se već registrovali, a sada ćemo videti i kako se koristi.

Kada se vratimo na Google Kalendar, kliknemo na plus u desnom meniju kao u par slika iznad i otvori nam se popup koji vam nudi aplikacije koje možete dodati na Google Kalendar. Kliknete na Zoom, pa Install.

Nakon klika na “Continue”, opet izaberete svoj Gmail nalog, odskrolate do dna i kliknete na “Allow”:

I čestitamo, podesili ste sve što je potrebno za rad u Gugl Kalendaru! Refreshajte stranu. Sada vam se u desnom meniju pojavila i ikonica za Zoom, na koju kada kliknete, videćete sve video sastanke (u vašem slučaju časove) koje imate tog dana. Možete zatvoriti taj desni meni, jer ćete sve raditi iz kalendara.

Zakazivanje časova

Sada ćemo zakazati prvi čas. Nazovimo ga “Čas engleskog sa Petrom” (1). Izabraćemo vreme u koje hoćemo da se čas održi (2) idodati učenike (3). Ovde sam uneo Anu kao primer, jer je Petar nestvarna ličnost. 😀 Dodaćemo neki opis tog časa, čisto kao primer (5), a kao poslednji korak, kliknućemo na “Add conferencing” i izabrati “Zoom Meeting” kao opciju:

Kada izaberete Zoom Meeting, videćete odmah link do video poziva. Klikom na “Joining instructions”, možete videti sve detalje video poziva, i naravno, link.

Vama to neće biti potrebno, jer ćete u svakom trenutku moći videti link, kliknuti na njega, i uključiti se u video poziv preko koga ćete držati čas. Štaviše, dobićete i podsetnik pre časa da vam uskoro počinje čas.

Kliknete na Save, i čas je zakazan! Google Kalendar vam naravno olakšava organizaciju i pregled časova, te stoga možete zakazivati časove u svom kalendaru i bez dodavanja video poziva, radi sopstvene organizacije. Tada, videćete čas u svom kalendaru, i kada kliknete na njega, videćete sve informacije o času.

Ako izaberete Zoom Meeting za online čas, detalji časa će vam izgledati ovako:

Kao što možete videti, dobićete email obaveštenje 10 minuta pre časa kao podsetnik i imate link za Zoom čas. Klikom na Join Zoom Meeting, otvara vam se strana na kojoj možete izabrati da skinete Zoom aplikaciju za kompjuter ili pokrenuti Zoom iz veb brauzera.

Preporučujem da kliknete na “download & run Zoom” i skinete i instalirate desktop aplikaciju, jer će vam mnogo brže raditi nego aplikacija iz veb brauzera. Ako iz nekog razloga ne želite da kliknete na link, uvek možete otići na https://zoom.us/join i uneti ID koji vam stoji u detaljima časa u Gugl Kalendaru iz gornje slike.

Još jedan način na koji uvek možete pristupiti svim predstojećim časovima je logovanjem na zoom.com. Otvoriće vam se odmah tab “Upcoming Meetings”, i tu ćete videti sve časove, njihove detalje i da im pristupite.

Najbolja stvar: čas koji ste kreirali će stići kao email vašem đaku, i to će izgledati ovako:

Ako vi nemate email vašeg đaka, nikakav problem. I dalje možete napraviti čas u Gugl Kalendaru, samo nećete dodavati osobe, već ćete link do Zoom sastanka morati poslati na neki drugi način.

Kako voditi čas

Kada ste sve ovo uradili, sve što treba da uradite kada počinje čas jeste da kliknete na Zoom link časa. To će vam otvoriti Zoom aplikaciju i čas može da počne!

U meniju Zoom-a možete naći sve opcije koje vama trebaju:

Opcija za mutiranje, da pokrenete video, da dodate osobe, da pregledate učesnike sastanka, da delite svoj ekran, da se dopisujete i šaljete jedni drugima dokumenta i da snimate čas.

Rešenje koje koriste mnogi profesori i uopšte profesionalci koji rade online i drže sastanke je korišćenje Google dokumenata u toku časa. Napravite dokument sa materijalom za čas i pošaljite ga vašem đaku. Kada oboje otvorite dokument, ko god da kuca, svako ko je otvorio dokument vidi sve istog trenutka, i to vam može zameniti standardno popunjavanje zadataka i pregledanje.

Za instruktore plesa, joge, psihoterapiju i ostale profesije koje ne uključuju nikakvo pisanje, svakako je video poziv glavna stvar koju ćete koristiti, a koja u alatu Zoom radi odlično, koliko god učesnika je trenutno uključeno.

Da li imate neka pitanja u vezi sa načinom držanja časova online? Slobodno ih napišite u komentaru i ja ću se potruditi da vam odgovorim.

Srećan rad!

You may also like...

2 Comments

 1. Ćao Miloše!
  Stvarno je lepo od tebe što nesebično deliš svoje znanje i iskustvo 🙂
  Sigurna sam da će mnogima pomoći da prebace svoj posao online.
  Objašnjenja su jasna, korak po korak.
  Ja radim u skoli, sada imamo casove online, i moram priznati da je pravi izazov. Ja sam upoznata sa nekim od alata koji postoje (a ima ih mnooogo), i uspešno ih koristim. Zoom se pokazao kao sjajna aplikacija, odlično funkcioniše (osim časova, “umrežila” sam i familiju, pa se družimo u Zoom-u sad kad ne možemo drugačije).
  Što se tiče platformi koje koristim, tu su google učionica i Edmodo – ja lično više volim Edmodo. Za mlađe đake (1-4 razred) sam odabrala classdojo.com, i za sad funkcioniše ok. Pomenula bih jos aplikacije quizlet.com i padlet.com, gde mogu da se prave raznorazni zanimljivi zadaci za đake.
  Srećan rad svima,
  Take care

  1. LekovicMilos says:

   Branka, hvala puno na komentaru! Nabrojala si dosta novih alata koji se mogu koristiti. Znači sem Zoom-a, koristiš i Google Classroom, Edmodo, Classdojo, Quizlet i Padlet. Odlična lista! Nadam se da će nekome biti od pomoći.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*